КАКВО Е ГЛЕДЖОСВАНЕ?


Гледжосване или глазиране представлява лъскавото стъклено покритие на керамичните съдове. С това покритие се предотвратява просмукването на влага и вода в керамичния съд и се подобряват значително хигиенните характеристики на посудата при готвене и сервиране на храни и напитки. Казано по друг начин, гледжосването формира или създава „стъклен съд“, който лежи на или около керамична сърцевина.

ПРОЦЕС НА ИЗРАБОТКА?


Процеса на изработка на керамичните съдове следва следните основни стъпки:

  1. Извайване, оформяне, оцветяване и финализиране на суровата глина;
  2. Бавно съхнене на стайна температура, против спукване на керамиката;
  3. Първо изпичане на суровите керамични съдове ~ 750°C градуса по Целзий;
  4. Гледжосване и второ изпичане от почти ~ 1000°C градуса по Целзий;
  5. Опаковане на здравата керамика и доставка.

ПРОИЗХОД И БЕЗОПАСНОСТ?


При изработката на керамични съдове се използват прозрачни БЕЗоловни глазури на прах, които са на основата на фрити без никакво съдържание на оловен оксид. Тези глазури показват висока химическа устойчивост, хранително безвредни са и са подходящи за глазиране на съдове за хранене и плочки. Глазурите могат да се оцветяват с керамични оцветители като се добави 2-10% оцветител.

Гледжосването е основно с произход от реномирани международни фирми от Германия, Чехия и Италия. Ние работим с реномирани майстори грънчари, които на първо място щадят своето здраве и здравето на клиетите си, с което НЕ допускаме използването на глазури с оловен оксид.


РАЗГЛЕДАЙТЕ НАШИТЕ АКТУАЛНИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ В ОНЛАЙН МАГАЗИН ЗА КЕРАМИКА – ГРЪНЦИ.КОМ