Гърне за боб 1.5 литра

КОЙ ВСЪЩНОСТ Е МАЙСТОР ГРЪНЧАР?


Живеем в технологичен свят, където много от нещата, които използваме са унифицирани, създадени от много умен робот, по калъп, където липсва ръчната изработка на майстор, която според много хора придава онази автентичност, която все по-трудно се намира в нашето ежедневие.

СЛЕД КОЛКО ВРЕМЕ СЕ СТАВА МАЙСТОР?


Според Джош Кауфман са необходими 20 астрономически часа, за да се придобие базово ново умение. В този процес е изключително важно човек да продължава да се опитва без да се отказва. От друга страна, според Малкълм Гладуел, за да станеш професионалист в дадена област са ти необходими 10 000 часа работа (5 години работа по 5 дни всяка седмица, по 8 часа на ден) в дадена сфера – без да се откаже човек.

В България – за да станеш майстор грънчар ти трябват 20 000 часа работа (10 години работа по 5 дни всяка седмица, по 8 часа на ден), да си издържиш изпита – без да се откаже човек!

КАК ВСЪЩНОСТ ВСЕКИ ОТ НАС МОЖЕ ДА РАЗБЕРЕ КАКВО СИ КУПУВА?


  1. Керамиката е здрава – Безспорно един керамичен съд трябва да е здрав, за да се говори изобщо за майсторлък.
  2. Рисунките не са с еднаква дебелина – когато рисунките нямат релеф или той е с абсолютно еднаква дебелина това означава тази рисунка е щампа/ лепенка поставена върху готов съд, а там ръчното изрисуване отсъства.
  3. Дебелината на съда е еднаква – един майстор грънчар демонстрира, че е майстор, като разрязва на две своя съд, който е източил ръчно, за да покаже, че стената му е еднакво дебела отгоре до долу! Пример може да видите в следното видео:

РАЗГЛЕДАЙТЕ НАШИТЕ АКТУАЛНИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ В ОНЛАЙН МАГАЗИН ЗА КЕРАМИКА – ГРЪНЦИ.КОМ