Общи условия

Общи условия за използване, поръчки и закупуване на стоки от онлайн магазин за търговия с керамични изделия – https://grunci.com/. Последна актуализация – 17.01.2023.

Раздел 1 – Общи условия

Чл.1. Тези общи условия са предназначени за регулиране на отношенията между фирма „Урбан Мапър“ ЕООД (наричано по-долу за краткост Дружеството), което е собственик на онлайн магазин за търговия с керамични изделия https://grunci.com/ (наричано по-долу за краткост Онлайн магазин) и потребителите на този Онлайн магазина.

Раздел 2 – Понятия

Чл.1а. За целите на тези Общи условия, посочените по-долу понятия ще имат следното значение:
(1) „Онлайн магазин“ или „Онлайн магазина“ или „Онлайн магазинът“ означава онлайн магазин за търговия с керамични изделия – https://grunci.com/.
(2) „Дружество“ или „Дружеството“ означава фирма „Урбан Мапър“ ЕООД.
(3) „Потребител“ или „Потребителя“ или „Потребителят“ означава всяко физическо лице или юридическо лице, което използва Онлайн магазина.
(4) „Клиент“ или „Клиента“ или „Клиентът“ означава всеки Потребител, физическо лице или юридическо лице, което извършва поръчки през Онлайн магазина.
(5) “Артикул” или „Стока“ или „продукт“ е всяка стока предлагана от Онлайн магазина.
(6) „ЗЗП“ означава Закон за защита на потребителя.
(7) „Лични данни“ означава лични данни по смисъла на Закона за защита на личните данни (ЗЗЛД).
(8) „Договор“ или „Договора“ или „Договорът“ означава договор за продажба от разстояние.

Раздел 3 – Данни за доставчика

Чл.1б. Информация съгласно Закона за електронната търговия и Закона за защита на потребителите:
(1) Информация относно юридическото лице (доставчика):

(2) Информация относно надзорните органи:

1. Националната агенция за приходите
1.1. Наименование: „Националната агенция за приходите“ (НАП)
1.2. Адрес: гр. София, бул. „Княз Ал. Дондуков“ №52
1.3. E-mail: infocenter@nra.bg
1.4. Телефон: +359 700 18 700
1.5. Уеб сайт: https://www.nap.bg/

2. Комисия за защита на личните данни
2.1. Наименование: „Комисия за защита на личните данни“
2.2. Адрес: гр. София, ул. „Иван Евстатиев Гешов“ № 15
2.3. E-mail: kzld@government.bg, kzld@cpdp.bg
2.4. Телефон: +359 2 940 20 46
2.5. Уеб сайт: www.cpdp.bg

3. Комисия за защита на потребителите
3.1. Наименование: „Комисия за защита на потребителите“
3.2. Адрес: гр. София, пл. „Славейков“ №4А, ет.3, 4 и 6,
3.3. Гореща линия: +359 700 111 22
3.4. Телефон: +359 2 980 25 24
3.5. Уеб сайт www.kzp.bg

Раздел 4 – Характеристики на услугата

Чл.2. (1) Онлайн магазинът е виртуален магазин, който може да се разглежда напълно свободно от всички онлайн потребители.
(2) В Онлайн магазина потребители, могат да разглеждат, избират, поръчват и закупуват керамични продукти.
(3) В Онлайн магазина могат да бъдат закупени единствено стоките, които могат да бъдат добавяни във виртуалната количка и след това успешно поръчани.
(4) На страницата на всеки отделен продукт в Онлайн магазина е описана информация за характеристики, размери, цвят, тегло, наличност и др..
(5) Изображенията на продуктите имат информативен характер. Те описват общите характеристики и вид на продуктите. Тъй като голяма част от продуктите са ръчно изработени е възможно да има леки отклонения (+/-5%) от визуализацията до получения от Вас продукт.

Чл.3. (1) Регистрацията на потребител в Онлайн магазина НЕ е задължителна. Дружеството има за цел да стимулира поръчките онлайн и да улесни максимално своите клиенти.
(2) Потребителят е необходимо да предостави своето съгласие относно Политиката за поверителност и настоящите Общи условия за да извърши покупка от Онлайн магазина.

Раздел 5 – Покупка – етапи и потвърждение

Чл.4. (1) Осъществяването на покупка в Онлайн магазина преминава през няколко етапа:

 1. Потребителя добавя в количката си артикул/и, намиращи се в Онлайн магазина, като използва бутон „Купи“.
 2. Потребителя преминава към бутон „Количка“ или бутон „Преглед на количката“, разположен в горната част на екрана, и в която се намират всички добавени от него артикули, с посочената им крайна цена.
 3. Потребителя въвежда своите данни и избира бутон „Приключване на поръчката“.

(2) След като потребителя завърши поръчката си, той получава електронно съобщение от Онлайн магазина на електронната си поща (която е въвел при чл.4. ал.1 т.3) с номер на своята поръчка, статус на своята поръчка, поръчани артикули, брой, единична цена, цена за доставка, крайна цена за плащане, банкова сметка на дружеството и други.
(3) След като потребителя преведе авансово по банков път крайната цена за плащане посочена в електронното съобщение по чл.4. ал.2. по предоставената банкова сметка на Дружеството и получи потвърждаващо обаждане от служител на Дружеството – поръчката се счита за потвърдена.

Раздел 6 – Доставка и плащане

Чл.5. (1) Условията за доставка и плащане са упоменати в секция „Условия за доставка“ от главното меню на Онлайн магазина – https://grunci.com/условия-за-доставка/ и са както следва:
(2) Начини на плащане в Онлайн магазина:

 1. Само по банков път – онлайн магазина е част от организация „на светло“, която НЕ оперира с пари в брой. Заплащането на всички направените поръчки се осъществява само по банков път с директен превод по банковата ни сметка.
 2. Заплащането се осъществява след финализирането на Вашата поръчка в онлайн магазина. Потребителя получава електронно съобщение от Онлайн магазина на посочената електронна поща (която е въвел при чл.4. ал.1 т.3) с номер на своята поръчка, статус на своята поръчка, поръчани артикули, брой, единична цена, цена за доставка, крайна цена за плащане, банкова сметка на Дружеството и други.
 3. Обработка на поръчката и доставка се осъществяват от Онлайн магазина, след получаване на сумата (крайната цена) на поръчката в посочената по е-мейла банкова сметка.

(3) Обработка на поръчките в Онлайн магазина:

 1. Поръчки, получени в делнични дни се обработват най-късно до края на следващия работен ден след получаването на поръчката и се изпращат не по-късно от 2 работни дни след получаване на поръчката;
 2. Поръчки, получени в почивни и/или празнични дни се обработват най-късно до края на следващия работен ден след получаването на поръчката и се изпращат не по-късно от 2 работни дни след получаване на поръчката;
 3. Онлайн магазина запазва правото си да удължи срока за обработка на поръчката при следните обстоятелства възпрепятстващи нормалната работа:
  3.1 временна липса на наличност;
  3.2 натрупване на голям брой поръчки;
  3.3 данъчна ревизия;
  3.4 други извънредни обстоятелства, които налагат удължаване на срока на доставката;
 4. В случай на извънредно забавяне Онлайн магазина ще уведоми своите потребители на посочения от е-мейл адрес.

(4) Доставка в България на поръчките в Онлайн магазина:

 1. Поръчки, осъществени през Онлайн магазина се доставят с куриерска фирма „СПИДИ“ АД само на територията на Република България;
 2. Срокът за доставка на изпратените поръчки е съгласно общите условия на „СПИДИ“ АД.
 3. При забавяне на поръчаната от Вас пратка извън посочените по-горе срокове, моля свържете се незабавно с нас, за да се опитаме да отстраним проблема.
 4. Поръчки на обща стойност до 50.00 лева са с фиксирана цена от 5.00 лева;
 5. Поръчки на обща стойност над 50.00 лева са безплатни;

(5) Условия за доставка на поръчките в Онлайн магазина:

 1. Всички продукти на Онлайн магазина се изпращат с опция “Преглед”.
 2. При получаване на продуктите следва да ги прегледате в офис на куриера/ на Вашия адрес за наличие на повреди при транспортирането или нарушена опаковка.
 3. При наличие на видими недостатъци, моля да поискате от куриера доставил пратката, да съставите констативен протокол и да ни информирате на обявените от нас телефон или имейл.
 4. В такива ситуации не приемайте пратката от куриера. След получаване на вашето уведомление ще подменим и изпратим продуктите до Вас отново (при складова наличност), като стойността на повторната доставка ще е за наша сметка.

Раздел 7 – Договор за продажба от разстояние

Чл.6. (1) Договорът за продажба от разстояние (за краткост „Договор“ или „Договора“ или „Договорът“) между Дружеството и Клиента урежда условията, при които Клиента възлага поръчка на продукти от Онлайн магазина, а Дружеството приема да продаде и да организира доставката им срещу заплащане.
(2) Договорът се счита за сключен, след като поръчката на Клиента в Онлайн магазина бъде успешно потвърдена от Дружеството. Успешно потвърдената поръчка на Клиента трябва да отговаря на условията на чл.4. ал.3 от настоящите Общи условия.

Подраздел 7.1 – Права и задължения на Дружеството

Чл.7. (1) Дружеството се задължава:

 1. Да продаде на Клиента продукти по потвърдена поръчка (съгласно чл.4. ал.3) от Онлайн магазина;
 2. Да достави продуктите по чл.7 ал.1 т.1, чрез куриерска фирма до посочен от Клиента адрес;
 3. Да спазва Политиката за поверителност при обработка и съхранение на личните данни на Клиента;
 4. Да възстанови средствата в срок до 14 календарни дни при отказ на Клиента от договора по чл. 10 ал.2.

Чл.8. (1) Дружеството има право:

 1. Да получи заплащане за поръчаните от Клиента продукти;
 2. Да определи възможните начини на заплащане в чл.5 ал.1-5 (условия за доставка);
 3. Да откаже връщането на стоката на Клиента и заплатената сума за нея, при неизпълнение на условията за връщането на стоката;
 4. Да откаже на клиента да достави пратка по направена поръчка в случай, че клиента не е заплатил или не е взел и/или потърсил предишна пратка от Куриерската фирма доставчик (т.е. има история на некоректен клиент).

Подраздел 7.2 – Права и задължения на Клиента

Чл.9. (1) Клиента се задължава:

 1. Да заплати на Дружеството поръчаните от него продукти и доставката им;
 2. Да предостави точно и коректно своите лични данни за целите на обработка и доставката на поръчката и в съответствие с Политиката за поверителност на Дружеството;
 3. Да НЕ предоставя данни да трети лица, които не са страна по този договор (в т.ч. близки, роднини и т.н.);

Чл.10. (1) Клиента има право:

 1. Да получи поръчаните продукти по потвърдена поръчка (съгласно чл.4. ал.3) от Онлайн магазина, чрез куриерска фирма до посочен от него адрес;
 2. Да се откаже от Договора, като допълнително с това:
  2.1. Може да откаже да приеме стока от куриера в момента на доставката, с което да анулира Договора.
  2.2. Може да върне стоката, поръчана от Онлайн магазина, без да посочва причина, без да дължи обезщетение или неустойка и без да заплаща каквито и да е разходи, с изключение на разходите, предвидени в чл. 54, ал. 3 и чл. 55 от Закона за защита на потребителите (ЗЗП), в 14-дневен срок, считано от датата на доставка на поръчаната стока.
  2.3. Трябва да попълни стандартния формуляр за упражняване правото на отказ съгласно приложение № 6 от ЗЗП на https://kzp.bg/standarten-formulyar-za-uprazhnyavane-pravo-na-otkaz-pri-online-pokupki и Приложение № 1 от настоящите Общи условия го изпрати на Дружеството по е-мейл (посочен в Раздел 3 чл. 1б ал.1).
  2.4. Трябва да изпрати или предаде стоките обратно на Дружеството или на упълномощено от него лице без неоправдано забавяне и не по-късно от 14 дни, считано от датата, на която Клиентът е съобщил на Дружеството за решението си да се откаже от Договора по чл. 52 от ЗЗП. Крайният срок се смята за спазен, ако Клиентът изпрати или предаде стоките обратно на Дружеството преди изтичането на 14-дневния срок. Дружеството може да задържи възстановяването на сумите на Клиента, докато не получи стоките или докато Клиентът не представи доказателство, че е изпратил стоките обратно, в зависимост от това, кое от двете се е случило по-рано.
  2.5. Може да упражни правото си на отказ по чл. 52 и да върне само един продукт от няколко поръчани, а по отношение на останалите артикули договорът между него и Дружеството остава в сила, Клиентът поема куриерските разноски и в двете посоки, а Дружеството му възстановяват цената на върнатия артикул и банковите разноски.
  2.6. В случай, че Клиентът упражни правото си на отказ от договора по чл. 52 от ЗЗП, Дружеството поема куриерските разноски за най-евтиния вид стандартна доставка и в двете посоки, както и банковите разноски.
  2.7. Дружеството няма задължение да възстановят допълнителните разходи за доставка на отказаните стоки, когато Клиентът изрично е избрал начин на доставяне на стоките, различен от най-евтиния вид стандартна доставка, предлагана от Дружеството.
 3. Да направи рекламация, като допълнително с това:
  3.1. Ако при първоначалния оглед на артикулите, клиента установи явно несъответствие между потвърдената поръчка (съгласно чл.4. ал.3) и доставените продукти, то той може да върне тези несъответстващи продукти на Дружеството и да получи заплатената сума обратно или да върне тези продукти на Дружеството в замяна на продукти според договореното в потвърдената поръчка (съгласно чл.4. ал.3).
  3.2. При възникване на условия за рекламация съгласно чл. 10 ал. 3.1., клиента изпраща продуктите обратно да дружеството несъответстващите продукти с доставка за негова сметка и се свързва с Дружеството на телефон или мейл (посочени в Раздел 3 чл. 1б ал.1) за да подаде следната информация:
  3.2.1. Имена на Клиента.
  3.2.2. Адрес на Клиента.
  3.2.3. Телефонен номер на Клиента.
  3.2.4. Е-мейл на Клиента.
  3.2.5. Номер на фактура по поръчката.
  3.2.6. Описание и снимка на установеното несъответствие по поръчката.
  3.2.6. Желание за възстановяване на средствата или подмяна на несъответстващия продукт.

Подраздел 7.3 – Цени и срок

Чл.11. Цените, срок и условията за доставка са описани в чл. 4 и чл. 5 от настоящите Общи условия.

Подраздел 7.4 – Изпълнение и прекратяване на договора

Чл.12. Договорът за продажба от разстояние се счита за изпълнен, когато Клиента приеме пратката от куриера.
Чл.13. Договорът за продажба от разстояние се счита за анулират, когато Клиента не приеме пратката от куриера.
Чл.14. Договорът за продажба от разстояние се счита за анулират при подаване на писмен отказ от клиента – съгласно чл. 10 от настоящите условия.

Раздел 8 – Потребителски данни

Чл.15. Предоставените от Клиента лични данни се обработват съгласно Политиката за поверителност на компания.

Раздел 9 – Промоции

Чл.16. Всички промоционални продукти в Онлайн магазина са в ограничена наличност. Онлайн магазинът НЕ носи отговорност за изчерпаната наличност в момента на Вашето пазаруване.

Раздел 10 – Допълнителни разпоредби

Чл.17. Настоящите Общи условия за използване на Онлайн магазина могат да бъдат променени, а публикуването им става, чрез специално обособена страница – https://grunci.com/общи-условия/.
Чл.18. (1) Цялостното съдържание на Онлайн магазина е предмет на авторски права. Това включва текст, лога, търговски марки, снимки, модели, цялостен вид на керамичните съдове и друга информация публикувана в https://grunci.com/.
(2) Копирането, свалянето, разпространението и репликирането на информация от Онлайн магазина не Ви дава право върху авторските права на тази информация.
Чл.18а. (1) Авторското право на керамика изработена с услугата „Керамика по поръчка“ са изцяло собственост на клиента поръчал артикулите, продуктите, мострите и пробите. Клиента предоставя модел за изработка, а „Урбан Мапър“ ЕООД го произвежда/организира производството.
Чл.19. (1) Дружеството не носи отговорност за възможно забавяне в доставките и/ или неизпълнение на поръчки, при възникване на извънредни обстоятелства или други събития, които не зависят или нарушават нормалната работа на Дружество. При възникване на подобни събития Дружеството ще положи необходимите усилия да уведоми своите клиенти осъществили поръчки, а ако това изисква несъразмерно големи усилия ще публикува информация на основната страница в Онлайн магазина.
Чл.20. (1) За неуредените в настоящите Общи условия въпроси се прилагат разпоредбите на действащото законодателство в Република България.
(2) При възникнали спорове между Дружеството и Клиента, Дружеството се стреми да ги реши винаги по добронамерен начин, а в случай, че всички възможности се изчерпат, споровете се решават според българското законодателство и от компетентния съд или чрез онлайн на платформата на ЕС за решаване на спорове между онлайн търговци и потребители: http://ec.europa.eu/odr.

Приложение №1 – Стандартен формуляр за упражняване право на отказ при онлайн покупки (Приложение № 6 към чл. 47, ал. 1, т. 8 и чл. 52, ал. 2 и 4 от ЗЗП)

СТАНДАРТЕН ФОРМУЛЯР ЗА УПРАЖНЯВАНЕ ПРАВО НА ОТКАЗ

С настоящото уведомявам, че се отказвам от сключения от мен договор за покупка на следните стоки:
………………………………………………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………………………………………
/описание на продукта/

Стоката е поръчана на:
………………………………………………………………………………………………………………
Стоката е получена на:
………………………………………………………………………………………………………………
/посочва се датата на получаване от потребителя/

Име на потребителя:
………………………………………………………………………………………………………………
/Собствено и фамилно име потребителя/
Адрес на потребителя:
………………………………………………………………………………………………………………
/Гр./с /

……………….
/Дата/

…………………………….
/Подпис на потребителя/

Потребителят има право в срок от 14 дни да се откаже безусловно от договор от разстояние или от договор извън търговския обект, без да заплаща каквито и да е разходи, с изключение на тези за доставка в случай, че е избрал различен от стандартния най-евтин за търговеца начин за доставяне на поръчката, както и разходите за връщането на стоката обратно.
14-дневният срок започва да тече от датата на:
• сключване на договора – при договор за услуги;
• приемане на стоките от потребителя или от трето лице, различно от превозвача
В рамките на 14 дни след заявеното желание за отказ от договора потребителят следва да върне стоката на търговеца. В срок от 14 дни, считано от датата, на която е бил уведомен за решението на потребителя да се откаже от договора, търговецът възстановява всички суми, получени от потребителя, включително разходите за доставка.